Lefkas – Kreikan turkoosi paratiisisaari

Turkoosi paratiisi Joonianmerellä – en tiedä, miten tämän osuvammin osaisin kuvata Kreikalle kuuluvaa, kuvankaunista Lefkaksen saarta.

Lefkaksen saari on paitsi käsittämättömän upea, aurinkoinen ja ympärivuotisesti vehreä, sinne myös pääsee Suomesta sangen kätevästi. Suora lento Áktionin kentälle kestää vain nelisen tuntia, ja vaikka Lefkas onkin saari, voi sinne ajaa autolla siltaa pitkin mantereen puolelta.

Ateenasta Lefkakseen on matkaa noin 370 kilometriä, joten myös Ateenasta käsin on mahdollista matkustaa Lefkakselle, joskin se ottaa hieman enemmän aikaa. Ateenasta kulkee päivittäin noin kuusi tuntia kestävä bussiyhteys Lefkakselle.

Pari vuotta sitten Lefkas ei ollut minulle kovinkaan tuttu edes nimenä. Havahduin tämän saaren upeuteen, kun seurasin ystäväni Ullan Instagram-tarinoita syksyllä 2021. Turkoosina kimalteleva meri tuntui iskeytyvän niin intensiivisesti puhelimeni näytön läpi, että en pystynyt ohittamaan sitä. Tein spontaanin päätöksen, että kopioin ystäväni reissuidean. Oli turvallinen mieli varata matka sellaiseen kohteeseen ja hotelliin, jonka ystävä on juuri kuvatodisteiden kera todennut hyväksi.

Onnistuin nappaamaan Aurinkomatkoilta matkan Lefkakseen tuon sesongin viimeiselle viikolle. Parin päivän päästä koko sesonki olikin jo myyty loppuun. Sesonki Lefkaksessa kestää toukokuusta lokakuun ensimmäiselle viikolle, eli minä lähdin matkaan ihan lokakuun alussa.

Näin olin ensimmäistä kertaa 15 vuoteen varannut itselleni pakettimatkan. Olin kyllä jo jonkin aikaa ehtinyt tuumailla, että jossain vaiheessa haluaisin testata tällaista perinteisempää matkustustapaa. Muutama vuosi sitten en olisi uskonut enää ikinä reissaavani muuta kuin omatoimimatkailijana, mutta sittemmin olen todennut, ettei elämän tarvitse olla niin mustavalkoista.

Olin varsin tyytyväinen siihen, että matkani maksoi kokonaisuudessaan alle 600 euroa, vaikka en jakanut hotellihuonetta kenenkään kanssa. Usein yksin matkustavana joutuu maksamaan aika kovaakin hintaa siitä, että ei ole reissukaveria jakamassa huoneen kustannuksia. Tämän matkan hinta-laatusuhde oli siis oikein hyvä. Mainitsemani hinta sisälsi lennot, hotellin, aamiaisen sekä kuljetukset kentältä hotellille ja takaisin.

Kuten jo totesinkin, niin matkustin Lefkakseen lokakuun alussa, mutta optimaalisin aika olisi ollut muutama viikkoa aiemmin, jolloin hektisin kesäkausi oli jo ohi, mutta lämpöä ja aurinkoa riitti edelleen. Kauden ensimmäiset sateet tulivat juuri matkustusviikkoni aikana, sitä ennen aurinkoa oli kuulemma riittänyt putkeen kuukausikaupalla. Sesongin päättyminen on siis ajoitettu aika tarkasti sellaiseen ajankohtaan, jolloin säässä alkaa tapahtua iso muutos.

Sään epävakaisuus oli läsnä reissuviikkoni ajan, mikä vähän vaikeutti esimerkiksi päiväretkien suunnittelua. Matka oli kuitenkin kokonaisuutena tosi onnistunut, ja voin lämpimästi suositella Lefkasta kohteena kaikille, jotka rakastavat turkoosia merta ja kauniita maisemia.

turkoosia, kirkasta vettä, rantavedessä iso kivi.
Vuoria, asuinrakennuksia ja puita.

Lefkas on parhaimmillaan mereltä käsin

Lefkas on mielestäni parhaimmillaan mereltä käsin. Mikäli ei ole mahdollisuutta vuokrata venettä, on monia muitakin vaihtoehtoja lähteä merelle. Lukuisat eri yritykset järjestävät sesongin aikana veneretkiä, joiden joukosta voi valita itselleen mieluisan.

Minä päätin lähteä kahdelle päiväretkelle. Niinpä lähdin ensimmäisenä matkapäivänäni kiertelemään Nidrin satamaan, sillä sieltä käsin operoi monta retkiä järjestävää yritystä. Näin sain kerralla hyvän käsityksen siitä, mitkä kaikki yritykset järjestivät retkiä vielä sesongin lopussa. Monet olivat jo lopettaneet siltä kaudelta, eikä netistä saanut kunnon käsitystä tilanteesta.

Valitsin kaksi keskenään erilaista veneretkeä, ensimmäisen retken isommalla ja edullisemmalla Lefkas Cruisesin laivalla ja toisen retken viehättävällä M/S Christinalla, jossa oli selvästi eksklusiivisempi meininki. Siellä sain makoilla aurinkopedillä laivan kannella samalla, kun maisemat vaihtuivat toinen toistaan kauniimpiin. Näin pääsin tutustumaan kätevästi Lefkaksen upeimpiin rantoihin, ja myös joihinkin läheisiin saariin. Jälkimmäisellä retkellä sää oli huomattavasti epävakaampi, mutta onneksi aurinko silloinkin pilkisteli pilvien raosta aika ajoin.

Lefkakselta on mahdollista lähteä tutustumaan myös lähialueen muihin saariin. Lähistöllä sijaitsevat mm. Korfu, Ithaka ja Joonianmeren suurin saari Kefaloniá. Saarille löytyy lauttayhteyksiä.

Nidrin satamasta on myös päivittäinen yhteys läheiselle Meganisin saarelle. Lisätietoa lauttayhteydestä täältä.

Kirkasta, turkoosia vettä.
Turkoosia merivettä, rannalla ihmisiä.
Turkoosia merivettä, sininen taivas, Seven Island Cruisesin lautta.
Turkoosia vettä Porto Katsikin rannalla. Ihmisiä uimassa.
Nainen laivan kannella seisomassa. Takana turkoosi meri ja vuoria.
Verherä vuorimaisema Lefkaksessa.
Vihreää luontoa ja valkoinen rakennus rannalla.

Meritähteä ei ole poimittu vedestä, vaan se oli koristeena veneessä.

Turkoosia vettä ja vihreitä puita.
Sinistä merivettä, sininen taivas, kalliota, jonka päällä on majakka.
Turkoosia merivettä ja rinteessä kasvavia vihreitä puita.
Ilta-aurinko, merimaisema ja vuoria, taivaalla lentää lintuja.

Lefkaksesta löytyy maailmanluokan rantoja

Lefkaksen kauneimmat rannat kilpailevat melkoisen kovassa sarjassa, sillä Porto Katsikin ja Kathisman sanotaan kuuluvan maailman kauneimpien rantojen joukkoon. Itse innostuinkin Lefkaksesta alunperin sen jälkeen, kun näin valokuvia alla olevissa kuvissakin näkyvästä Porto Katsikista. Nämä kristallinkirkkaat vedet ovat väriterapiaa parhaillaan. Kannattaa huomata, että Porto Katsiki on kallioiden reunustama, ja aamuaikaan se jää vielä varjoon. Jos siis metsästää aurinkoa, niin tälle rannalle ei kannata suunnata liian aikaisin.

Mikäli on mahdollisuus vuokrata auto ja uskaltaa ajaa vaihtelevissa maastoissa, niin sitä kannattaa harkita. Autolla olisi ehdottomasti kätevintä lähteä omaan tahtiin tutustumaan Lefkaksen rantoihin ja tietenkin muihinkin mielenkiintoisiin paikkoihin, kuten pieniin viehättäviin kyliin. Minulla ei tällaista vaihtoehtoa ollut, sillä olen ajokortiton ja olin yksin liikenteessä.

Saaren itäpuolella kylien välillä kulkee myös edullista bussiliikennettä, ja toki taksilla liikkuminen on vaihtoehto, joskaan ei edullisimmasta päästä etenkään yksin matkustavalle.

Lefkaksen eri rantoihin kannattaa kuitenkin ehdottomasti tutustua tavalla tai toisella. Itse pääsin näkemään rantoja edellä mainituilla päiväretkillä.

Toinen toistaan upeampia ja turkoosimpia rantoja löytyy saarelta joka puolelta. Enemmän infoa Lefkaksen rannoista löydät täältä.

Matkabloggaajakollegani Sannan kokemuksia Lefkaksen parhaista rannoista voit lukea täältä:

Seven Seas: Top 3 parhaat rannat – Lefkas Kreikka

Turkoosi meri, ihmisiä uimassa ja melomassa.
Turkoosi meri, jonka edessä portaat. Ihmisiä uimassa sekä portailla.
Valkoisia kiviä rannalla.
Porto Katsikin rannan turkoosia vettä ja valkoista hiekkaa. Ihminen seisoo vedessä ja toinen istuu rannalla.
Turkoosia merivettä, rannalla laiva. Taustalla vuorimaisemaa.

Auringonlaskut Lefkaksessa

Parantumattomana auringonlaskufanina halusin tietenkin nähdä auringonlaskun myös Lefkaksella. Haasteena oli se, että majoituin saaren itäpuolella, jossa saaren keskiosassa olevat vuoret blokkaavat länteen laskevan ilta-auringon. Olin ennen reissua noteerannut upean, ylhäällä vuorella sijaitsevan Amente-ravintolan. Valitettavasti tämän ravintolan sesonki päättyi juuri sinä päivänä, kun matkustin Lefkakseen.

Löysin kuitenkin pienen tutkimustyön jälkeen toisen auringonlaskun ihailuun soveltuvan ravintolan, joka sijaitsee ylhäällä vuorella Exanthian kylässä. Rachi on myös kaunis maisemaravintola, joskaan asiakaspalvelua en kokenut siellä ihan ensiluokkaiseksi. Onnistuin saamaan näköalapöydän, mutta kun ruoka tuotiin eteeni, hyökkäsi kolme kissaa ruoka-annokseni kimppuun, enkä ehtinyt tekemään mitään, ennen kuin ne olivat repineet kaiken ruokani ympäriinsä.

Ravintolan henkilökuntaa tämä ei kiinnostanut ollenkaan, vaan he katselivat tilannetta vierestä. Kun pyysin uutta annosta, niin sen he suostuivat tekemään, mutta kissoja he eivät halunneet häätää pois, joten minun oli siirryttävä sisätiloihin syömään ja samalla menetin näköalapaikkani. Maksoin lähes 100 euroa pelkästään takseista ravintolaan, joten pieni harmitus meinasi siinä kohtaa iskeä. Mutta olen tyytyväinen, että näin Lefkadaa myös vuorilta käsin.

Suosittelen siis ehdottomasti retkeä ylös vuorille, niin pääsee katselemaan saarta erilaisesta perspektiivistä.

Myös länsipuolen rannoilla voi ihastella upeita auringonlaskuja. Itse en tällä kertaa ehtinyt nauttimaan ilta-auringosta rannalla, mutta onneksi sentään tämä yksi auringonlasku järjestyi.

Terassilla pöytiä ja tuoleja. Alhaalla näkyy sinistä merta.
Ihmisiä syömässä terassilla. Taustalla auringonlasku meren yllä.
Varjoliitäjä vuoren ja meren yllä. Etualalla henkilö katselee terassilla varjoliitäjää.
Paljon ihmisiä terassilla, taustalla auringonlasku.

Porto Galini Seaside Resort & Spa

Majoituin Lefkaksessa Porto Galinissa, joka sijaitsee noin neljän kilometrin päässä Nidrin kylästä ja reilun kymmenen kilometrin päässä Lefkadan kaupungista. Varasin Aurinkomatkojen kautta myös bussikuljetuksen lentokentältä hotellille ja takaisin, mikä teki matkanteosta hyvinkin rentoa ja helppoa. Muita Aurinkomatkojen palveluita en matkani aikana käyttänyt, vaikka ihan hyviä retkivaihtoehtoja olisi ollut myös sitä kautta varattavissa.

Porto Galini koostuu useista pienistä rakennuksista, jotka sijaitsevat rinteessä. Vaikka portaiden lisäksi rakennusten välillä voi vaihtoehtoisesti kulkea myös tietä pitkin, ei hotelli kuitenkaan ole se kaikista esteettömin. Jos sinulla siis on paljon haasteita liikkumisen kanssa, niin suosittelen miettimään jotain muuta hotellia. Lefkas ei kokonaisuudessaankaan ole erityisen esteetön matkakohde. Esteettömistä kohteista Kreikan saarilla saa hyviä vinkkejä Palmuasema-blogista.

Mutta takaisin Porto Galiniin! Hotellin alueelta löytyy yksityinen ranta sup-lautoineen ja kanootteineen, uima-altaita, ravintoloita, kuntosali, tenniskenttä, joogapaviljonki, pieni kauppa sekä spa, jossa kävin hieronnassa.

Minä jätin illallishetket ravintoissa väliin ja sen sijaan tilailin huonepalvelusta ruokaa, koska tein reissun aikana myös etätöitä ja vietin sen vuoksi aikaa myös huoneessani. Aamiaishetkistä hotellilla nautin kovasti. Aamuaurinko nousee kauniisti suoraan mereltä, ja olikin mahtavaa syödä aamupalaa ihastellen samalla oranssina hehkuvaa taivaanrantaa.

Viimeisenä reissupäivänä buukkasin vielä extempore yksityisen veneajelun hotellin rannasta. Se oli mielenkiintoinen kokemus, ja luonnollisesti hyvin erilainen kokemus kuin päiväretket, joihin olin osallistunut.Tulipa käytyä merellä useampana päivänä. Yhtenä päivänä pääsin myös ihastelemaan upeaa sateenkaarta hotellin rannassa. Näkymä oli ihan satumaisen upea!

Auringonnousu merenrannalla. Taustalla vuorimaisema ja puita.
Auringonnousu, merta, vuoria ja etu-alalla aurinkovaroja.
Valkoinen rakennus, paljon vihreää kasvillisuutta. Taustalla sininen meri ja vuorimaisema.
Hotellin uima-allas, aurinkovarjoja ja tuoleja. Taustalla vihreitä puita.
Turkooisa merivettä, taustalla vuoria.
Turkoosia merivettä, purjeveneitä ja vuoria.
Turkoosia merivettä, taustalla vuoria. Etualalla vihreää kasvillisuutta ja aurinkovarjoja rannalla.
Sininen meri, vuoria, sateenkaari meren yllä, purjevene merellä.
Turkoosi meri, jonka yllä sateenkaari. Taustalla vuori.
Rantaravintola, taustalla auringonnousu merellä.
Ruusukullan väriset sandaalit, värikäs mekko.

Lefkaksessa riittää tekemistä

Minulla kuluu viikon mittainen reissu helposti vain paikkoihin tutustuessa ja auringosta nauttiessa, mutta aktiviteetteja kaipaavallekin löytyy Lefkakselta erilaisia mahdollisuuksia. Saarelta voi varata pyörän, moottoripyörän tai auton ja lähteä seikkaiemaan omaan tahtiin. Nidristä voi patikoida pääteitä tai sivukujia pitkin saaren pikkukyliin. Vuoristokyliin patikointi vaatii jo vähän kuntoa, sillä tiet nousevat melko jyrkästi.

Vesiurheilusta kiinnostuneen kannattaa suunnata Vassilikin rannaillle. Tämä ranta on tunnettu erityisesti purjelautailijoiden keskuudessa.

Lefkadan kaupungissa voi esimerksi tutustua museoihin, ja siellä on paremmat ostosmahdollisuudet kuin pienemmissä kylissä. Lefkaksen keskiosasta puolestaan löytyy Karian vuoristokylä, joka on tunnettu käsitöistään. Kylän käsityöläismuseossa voi tutustua menneiden vuosisatojen käsitöihin ja niiden valmistustapoihin.

Tämän artikkelin kuvakavalkadi on tällä kertaa kovin meripainotteinen, koska en voinut tämän matkan aikana lakata tuijottelemasta ja valokuvaamasta tuota upeaa turkoosia merta. Vaikka minulla ei liiemin ole kuvattuna erilaisia aktiviteettivaihtoehtoja, on niitä kuitenkin tarjolla.

Turkoosi meri Lefkaksessa.
Vihreä vuosimaisema, paljon pilviä.
Turkoosi meri.
Sininen meri ja taivas, merellä vene ja meren yllä sateenkaari.

Lisää infoa Lefkaksesta:

Amazing Lefkada

Edellinen
Edellinen

 10 vinkkiä Phuketiin

Seuraava
Seuraava

Kolin ainutlaatuisen kaunis kesä