Kolin ainutlaatuisen kaunis kesä

Järvimaisema Kolilla. Aurinko paistaa ja taivaalla on pilviä.

Kaupallinen yhteistyö: Break Sokos Hotel Koli

Haaveilin Kolille matkustamisesta monta vuotta. Kesäkuussa pääsin vihdoin ensimmäistä kertaa ihastelemaan Kolin kesäisiä maisemia, jotka tekivät vaikutuksen ensi vilkaisulla. 

Kun kuulin, että Kolille pääsee kesällä juna–vesibussi-yhdistelmällä, innostuin kovasti, sillä en omista autoa tai ajokorttia. Kerron aiheesta lisää myöhemmin tässä artikkelissa, joten kannattaa lukea loppuun saakka, mikäli sinuakin kiinnostaa kuulla, miten Kolille pääsee Vuonislahdesta Pielistä pitkin.

Matkustin Kolille kesäkuussa – vuoden kauneimpana aikana, jos minulta kysytään. Päivät alkoivat vihdoin olla valoisimmillaan ja kesä vehreimmillään. Voin lämpimästi suositella tätä vuodenaikaa Kolin reissulle, sillä ruuhkaisin kesäsesonki ei ole vielä alkanut, mutta ympäristö on uskomattoman kaunis. Kannattaa siis laittaa tämä idea ylös vaikka jo valmiiksi ensi kesää ajatellen.

Minun tavoitteeni tällä viikonloppumatkalla oli rentoutua, ulkoilla ja nauttia kauniista maisemista. Kolilla olisi mahdollisuus monenlaisiin aktiviteeetteihin Islanninhevosilla ratsastamisesta melomiseen, mutta tällä kertaa halusin ottaa vähän rauhallisemmin.

Break Sokos Hotel Koli – hotelli huipulla

Break Sokos Hotel Koli sijaitsee Kolin kansallispuistossa, aivan Kolin huippujen tuntumassa. Hotellilta avautuu Pieliselle niin kaunis näkymä, että tuskin kukaan hotelliin saapuva voi sitä ohittaa ilman, että pysähtyy sen äärelle. Itse istahdin hotelliin saavuttuani vastaanoton vieressä sijaitsevalle terassille ja tuijottelin kaunista järvimaisemaa hyvän tovin. Seurasin sivusta, kun moni hotellille saapuva näki tämän maiseman ensimmäistä kertaa. Kuulin paljon vaikuttuneita huokauksia sekä ihastelevia kommentteja. Sama upea maisema avautui myös hotellihuoneestani.

Alla olevan kuvan nappasin huoneeni ikkunasta, kun heräsin sattumalta hetkeksi neljän aikaan aamuyöstä. Miten vangitseva tämä näkymä onkaan! Ymmärrän, miksi monet suuret taiteilijat ovat inspiroituneet näistä maisemista vuosikymmenten, jopa vuosisatojen varrella.

Muutama päivä sitten silmiini osui Iltalehden kysely, johon oli vastannut 10 000 suomalaista. Heiltä kysyttiin, mikä paikka Suomessa on sellainen, joka kaikkien tulisi nähdä. Koli sijoittui kyselyssä ykköspaikalle. En ole ollenkaan hämmentynyt kyselyn tuloksesta, kuten en siitäkään, että Koli on valittu Suomen kansallismaisemien joukkoon. En osaa kuvitella kauniimpia kesäisiä näkymiä.

Ikkunasta näkyvä järvi saarineen auringonnousussa.
Hotellihuoneen sänky, jossa on rimoista tehty sängynpääty.

Maisemaravintola Grill It!

Grill It! on Break Sokos Hotel Kolin yhteydessä sijaitseva skandinaavinen ravintola, jossa pääsee nauttimaan upeista maisemista sekä puuhiiligrillissä valmistetuista herkuista. Etenkin vilkkaimpana sesonkina ravintolaan kannattaa tehdä pöytävaraus ennakkoon, ja varsinkin silloin, jos tahtoo pöydän ikkunapaikalta. Ravintolassa on mahdollisuus järjestää myös yksityistilaisuuksia, kuten juhlia, kokouksia ja muita tapahtumia.

Oman vierailuni aikana ravintolassa järjestettiin häät. Tämä onkin aika mainio hääpaikka, sillä vieraille on majoitusmahdollisuus saman katon alta. Eikä hääkuvaukselle/vihkimisellekään ole Kolilla yhtään hullummat puitteet! Viime viikonloppuna Break Sokos Hotel Kolin katolla pidettiin konsertti, jossa kuultiin sellisti Jussi Makkosen ja pianisti Nazig Azezianin tulkitsemana muun muassa Oskar Merikannon ja Jean Sibeliuksen tuotantoa. Konsertti striimattiin suorana ravintolassa illallista nauttiville. Vaikka itse näin tästä upeasta konsertista vain muutaman videopätkän, olin jo niiden pohjalta varsin vaikuttunut. Ravintola taipuu siis varsin monenlaisten upeiden tapahtumien järjestämiseen.

Ravintolan pöytä katettuna. Ikkunasta näkyy Kolin järvimaisema.
Alkupala lautasella.
Lohiannos lautasella.

Koli Relax Spassa rentoudutaan kauneuden äärellä

Olin aavistellut etukäteen, että Koli Relax Spa on varmasti hieno kokemus, sillä rakastan kylpylöitä ja kauniita maisemia. Ja oikeassa olin! Utelin Break Sokos Hotel Kolin henkilökunnalta, milloin olisi paras aika kylpylävisiitille, ja minulle vinkattiin, että heti kylpylän avauduttua olisi päivän rauhallisin ajankohta. Meninkin kylpylään heti sen avauduttua ja sain olla ensimmäisen tunnin ajan paikan ainoa asiakas.

Koli Relax Spa sijaitsee hotellin yhteydessä, mutta sinne on erillinen pääsymaksu. Kylpylä ei siis kuulu hotellihuoneen hintaan. Kylpylälippu maksaa 39e, S-etukortilla 36e. Kylpyläkäynnin voi myös maksaa kulttuuriseteleillä. Hinta sisältää Lumenen tuotteita, tai jos vierailee kylpylässä toisen henkilön kanssa, niin hän voi valita tuotteiden sijasta viiniä/lehtikuohujuomaa. Näin molemmat saavat nauttia sekä kylpytuotteista että juomista. Alempana olevassa kuvassa näkyvät alkoholittomat juomat sekä hemmottelutuotteet. Lumenen tuotteiden käyttöön löytyy myös ohjeet kylpylästä. Jokaiselle tuotteelle on varattu kylpyläosastolta erityinen paikka, jossa se on tarkoitettu käytettäväksi.

Kylpylästä löytyy erilaisia altaita, saunoja, jalkakylpy, elämyssuihkuja sekä Relax-huone. Oma suosikkini oli ulkopalju, jossa sain istua tämän vuoden ensimmäisenä kesäisenä aamuna, jolloin lämpötila kohosi yli 20 asteen. En muista lähimenneisyydestä yhtään hetkeä, jolloin olisin ollut yhtä rentoutunut kuin tuolloin. Etenkin sesonkiaikana kannattaa suunnitella omaa kylpylävierailunsa ajankohtaa. Kylpylä ei ole kovin iso, joten tiettyinä aikoina se saattaa olla melko ruuhkainen. Kylpylä on avoinna iltaisin puolille öin saakka, ja loma-aikoina se on kuuden jälkeen vain aikuisten käytössä.

Koli Relax Spa pääsi ehdottomasti kotimaisten suosikkikylpylöideni kärkikahinoihin. Harvassa paikassa saa kylpylästä ihastella näin upeaa näkymää! Jos haluat nähdä, miten maagiselta kylpylässä näyttää talvella, kannattaa vilkaista tämä Travellover-blogin kirjoitus. Kävin toisen kerran Koli Relax Spassa vähän ennen sen sulkemisaikaa. Viimeisen tunnin aikana kylpylä alkoi hiljentyä, joten sain jälleen olla siellä melko rauhassa. Iltavalaistus loi kylpylään ihan toisenlaisen tunnelman kuin päivänvalo. Oli varsin mukava rentoutua kylpylässä vielä päivän päätteeksi, kun olin ensin retkeillyt Kolilla korkeuseroiltaan vaihtelevissa maastoissa.

Peilissä näkyvät Sokos Hotelsin kylpytossut.
Kylpykiulu, jossa on kuohujuomia sekä Lumenen tuotteita.
Ulkopaljussa henkilön jalat. Aurinko paistaa.
Ulkopalju sekä taustalla Kolin maisema järvineen.
Koli Relax Sapn altaita.

Elämyshoitola Edeassa aistitaan luonnon rauhaa

Lisää rentoutumista? Kyllä kiitos! Break Sokos Hotel Kolin yhteydessä, Koli Relax Span kanssa samassa kerroksessa toimii myös Elämyshoitola Edea, joka on nimensä mukaisesti elämyshoitoihin erikoistunut hoitola.

Hoitolan palveluihin kuuluu Edeaelämys®-hoitoja, hierontaa ja muita hemmotteluhoitoja. Tunnelmallinen Edea sopii Kolin upeisiin kansallismaisemiin aivan loistavasti. Hoidoissa pääsee kokemaan ympäröivää luontoa niin ääni-, raaka-aine kuin tuoksumaailmoissa. On hienoa, että tämä hoitola on suunniteltu sopimaan juuri tähän lokaatioon.

Minä varasin 75 minuutin mittaisen kasvohemmottelun nimeltä Kallio. Ei kai liene yllätys, että valikoimaa selatessani huomioni kiinnittyi juuri tähän sukunimeeni mätsäävään hoitoon. "Rentouttava lämpökivihieronta vuolukivisillä hierontakivillä kasvoille, rintakehälle sekä hartioille. Herkullinen mustikka-savinaamio hemmottelee herkkääkin ihoa vuolukivisten silmäkivien rentouttaessa silmänympärysaluetta."

Oli ihana päästä patikoinnin vastapainoksi rentoutumaan. Rentoutuminen ei ole hermostolleni helppoa, ja usein minulla ottaa aikansa, ennen kuin pystyn oikeasti rauhoittumaan käyessäni esimerkiksi hierojalla tai hoitoloissa. Siksi valitsen mielelläni aina vähintään tunnin mittaisen hoidon. Kannattaa tutustua Edean valikoimaan, ja varata itselleen hoito jo etukäteen ennen reissua!

Kävely kansallismaisemissa: Huippujen kierros

1,4 kilometrin mittainen reitti lähtee suoraan Break Sokos Hotel Kolin ja sen vieressä sijaitsevan Luontokeskus Ukon pihapiiristä. Tämän klassikkoreitin kohokohtana pidetään Ukko-Kolin huipulta Pieliselle avautuvaa maisemaa. Minutkin valtasi pieni liikutuksen hetki, kun kiipesin tuolle huipulle. Vihdoin täällä! Ukko-Kolin huipun viereiselle näköalatasanteelle pääsee myös esteettömästi, mutta kokonaisuutena tämä reitti on keskivaativa, eikä ole esteetön.

Kaikista jyrkimmille kallionkielekkeille en uskaltanut edes kavuta, koska olen melkoisen korkeanpaikankammoinen ja olen joskus aiemmin liukastunut pahasti kalliolle kiivetessäni. Kauniita maisemia oli kuitenkin näkyvissä minullekin aivan riittämiin. Ukko-Kolin lisäksi reitiltä löytyvät Paha-Koli sekä metsämaisemien puolelta Akka-Koli. Suosituimpaan sesonkiaikaan tällä reitillä liikkuu varmasti paljon väkeä, mutta nyt alkukesästä oli vielä hyvin rauhallista. Nautin tästä rauhallisesta tunnelmasta kovasti.

Halutessaan näissä maisemissa voisi retkeillä paljon pidemmällekin, mutta itse tein tällä kertaa pidemmän reitin sijaan mieluummin useamman kävelyn näille hotellin lähimmille huipuille. Ensi kerralla lähden mielelläni pidemmillekin poluille.

Lue Huippujen kierroksesta lisää Kohteena maailma -blogista.

Lue lisää Kolin erilaisista ulkoilureiteistä luontoon.fi-sivustolta.

Kolin järvimaisema.
Kolin järvimaisema
Järvimaisema ja saaria.

Auringonlasku Kolilla

Olen suuri auringonlaskufani, siitä ei pääse mihinkään. Rakastan sitä, että auringonlaskut eivät ole koskaan keskenään samanlaisia, ja toisinaan ne yllättävät kauneudellaan ihan totaalisesti. Ilokseni Kolin reissuni osui säiden puolesta mainiolle viikonlopulle, ja sain illalla ihastella hattaraisen kauniita värejä Pielisen yllä.

Keskikesän aikaan aurinko laskee Kolilla yhdentoista pintaan, joten suosittelen auringonlaskukävelyä päivän päätteeksi. Kannattaa tarkistaa ennen omaa Kolin reissua auringonnousun ja -laskun ajat, ja napata ainakin toinen näistä omalle to do -listalleen. Harvoin näitä hetkiä nimittäin pääsee ihastelemaan tällaisessa ympäristössä! Kesäkuussa auringonnousu on sellaiseen aikaan, että en jaksanut niin varhain aikaan nousta, mutta seuraavalla kerralla yritän saada toteutettua myös auringonnousun kuvaamisen.

Auringonlasku Kolilla.
Auringonlasku Kolilla.
Vanha puu vihreän maiseman edessä.
Auringonlasku järven yllä Kolilla.
Auringonlasku järven yllä Kolilla.

Kolin maisemahissistä avautuu upea näkymä

Break Sokos Hotel Kolin pihapiiristä alas Rinnetuvalle kulkee maisemahissi, jonka matkan pituus on 770 metriä. Matkan kesto on yhteen suuntaan noin kahdeksan minuuttia, ja korkeuseroa matkan aikana kertyy 212 metriä. Korkeanpaikankammoisena hengittelin välillä syvään alaspäin mennessä, mutta en kuitenkaan edes harkinnut jättäväni tätä kokemusta väliin, sillä maisemat olivat huikeat! Meno-paluulippu hissiin maksaa aikuiselta 10e.

Kolille Pielisen yli vesibussin kyydissä

Ja nyt sitten siihen, mistä tämä ajokortiton reissaaja kovasti ilahtui. Kolille nimittäin pääsee juna-vesiliikenneyhteydellä! Tämä reitti on jo elämys itsessään, sillä paljon kauniita maisemia on näkyvillä ennen kuin edes pääsee perille Kolille. Matkustin ensin junalla Helsingistä Joensuuhun, ja sieltä taajamajunalla Vuonislahteen, mistä pääsee kauniin puuveneen, M/Y Elektran kyydissä Kolille saakka. Tarvittaessa matkalla voidaan pysähtyä myös Kelvänsaaressa.

Valitettavasti minulla ei ole valokuvaa Elektrasta, sillä se oltiin laskemassa vesille vasta oman vierailuni jälkeen. Pääsin kuitenkin testaaman tämän reitin toisen veneen kyydissä. Elektra liikennöi kaikkina muina päivinä paitsi tiistaisin aina 21.8. saakka. Meno-paluu maksaa 36 euroa, pelkkä meno puolestaan 24 euroa. Vesibussiyhteydet on sovitettu junavuoroihin. Juna-asemalta kävelee satamaan noin 10–15 minuuttia kävelyvauhdista riippuen.

Maisemat ovat jo Vuonislahdesssa varsin idylliset, joten kaupungin pölyt ja kiireet voi karistaa kannoiltaan heti tänne saakka päästyään. Vuonislahden satamaan löytää juna-asemalta reittiä: Käänny asemalta Asematielle, Asematieltä oikealle Vuonislahdentielle, Vuonislahdentieltä vasemmalle Tolkintielle.

Juna-aseman ja sataman sijainti kartalla

Vuonislahdentiellä tulee vastaan esimerkiksi alempana kuvassa näkyvä vanha kyläkauppa. Ihanat kesäinen tunnelma! Mikäli tulet Kolille jotain muuta kautta, niin Pieliselle on silti mahdollisuus lähteä risteilemään, sillä M/Y Elektra tekee myös maisemaristeilyjä Kolilta käsin. Tämä on itse asiassa historiallinen reitti, nimittäin aikanaan Kolille pääsi parhaiten vesitse, ja matkailu saikin kasvusysäyksen, kun Pielisen itäpuolelle valmistui junarata vuonna 1909. Pielinen ylitettiin 1900-luvun alkupuolella veneillä ja höyrylaivoilla. Tätä reittiä käytti muun muassa Jean Sibelius Kolilla vieraillessaan. Ei olla siis ollenkaan huonossa seurassa! Suosittelen reittiä kaikille, jotka haluavat tehdä jo omasta saapumisestaan Kolille elämyksen, ja tietenkin kaikille heille (meille), joilla ei ole mahdollisuutta matkustaa omalla autolla.

Voit lukea aiheesta lisää ja varata risteilyn täällä.

Järvimaisema ja puita.
Pielisen järvimaisema.

Kolin vehreä kesä ja muut upeat vuodenajat

Tässä postauksessa on ollut mukana vain pieni väläys siitä, mitä kaikkea Kolin kesällä on tarjottavanaan. Mainitsemani esimerkit ovat sellaisia, että niitä pääsee toteuttamaan helposti, vaikka mukana ei olisi autoa tai edes pyörää liikkumiseen. Jos mukana on joku kulkuneuvo, on reviiriä tietenkin helppo laajentaa pidemmällekin.

Näillä alkukesän vehreillä maisemilla on paljon tarjottavanaan, ja jokaiselle löytyy varmasti mielekästä tekemistä, tai sitten vain sitä tekemättömyyttä ja rentoutumista. Itse haluaisin ehdottomasti päästä näkemään nämä maisemat myös muina vuodenaikoina. Uskon, että jokaisessa on varmasti oma, ainutlaatuinen tunnelmansa! Jos haluat lisää vinkkejä Kolille, niin voit tutustua esimerkiksi tähän sivustoon: www.koli.fi.

Kiitos Pieni ideapuoti matkajärjestelyistä! Minulla oli mitä ihanin kesäviikonloppu.

Vihreä maalaismaisema Kolilla.
Edellinen
Edellinen

Lefkas – Kreikan turkoosi paratiisisaari

Seuraava
Seuraava

Roihuvuoren kirsikkapuisto – pala pinkkiä unelmaa