Helsingin saaret

Tiesitkö, että Helsingissä on yhteensä noin 300 saarta? Vaikka virkistyskäytössä onkin vain osa saarista, niin valinnanvaraa ja tunnelmaltaan erilaisia saaria riittää kaupunkilaisten ja matkailijoiden iloksi.

Jokainen helsinkiläinen asuu alle 10 kilometrin päässä merenrannasta, ja julkista rantaviivaa on käytössä yhteensä 130 kilometriä. Meri on ehdottomasti yksi Helsingin parhaista puolista, ja sen ympärille Helsinki on kehittänyt myös merellisen strategian. 

Viime vuosina Helsingissä on avattu uusia saaria kaupunkilaisten käyttöön, ja myös ranta-alueiden palveluita on kehitetty. Helsingin kaupunki on vastikään julkaissut Ahti-palvelun, jonne on koottu merellisen Helsingin palveluita kätevästi yhteen. On hienoa, että meren tuomia mahdollisuuksia hyödynnetään ja kehitetään.

Joillekin Helsingin saarista pääsee ainoastaan yksityisellä veneellä, mutta on myös monia saaria, joihin pääsee vesibusseilla. Esittelen tässä postauksessa sellaisia Helsingin saaria, joihin pääsee julkisten yhteyksien avulla. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan Helsingin saaristoon tänä kesänä – Helsinki on mielestäni kauneimmillaan mereltä käsin katsottuna.

Aiemmin kirjoittamiani artikkeleita, jotka sisältävät vinkkejä merellisen Helsingin kohteisiin:

Kuusi Helsingin luontokohdetta

Vinkkejä HSL:n AB-alueen kesään

1. Pihlajasaari

Hernesaaren edustalla, 10 minuutin venematkan päässä mantereelta sijaitseva Pihlajasaari on ehdottomasti yksi lempisaaristani Helsingissä. En ole ainoa, joka on tykästynyt Pihlajasaareen, sillä se on yksi Helsingin suosituimmista ulkoilusaarista. Tänne on niin lyhyt matka satamasta, että saaressa ehtii piipahtamaan vaikka vähän tiukemmallakin aikataululla.

Viikonloppuisin saareen voi jäädä myös yöksi, sillä silloin siellä on telttailumahdollisuus. JT-Line liikennöi Pihlajasaareen Merisatamasta sekä Ruoholahdesta. Erityisesti tänä kesänä kannattaa olla ajoissa satamassa, sillä koronarajoitteiden vuoksi vesibussiin ei oteta yhtä paljon ihmisiä kuin normaalisti. Edestakainen matka maksaa aikuiselta 7,5 e. Pihlajasaari on itse asiassa kaksi saarta yhdessä – saaret yhdistyvät toisiinsa kävelysillalla.

Pihlajasaaren luonto on superkaunista ja monipuolista, ja saaressa on kattavat palvelut. Pihlajasaaressa on loistava kartanohenkinen ravintola, joka on kesäkaudella avoinna joka päivä. Ravintola sijaitsee lähes 140 vuotta vanhassa huvilassa, Villa Hällebossa, josta tehtiin ravintola vuonna 1929. Pihlajasaari onkin entinen huvilasaari, jossa voi bongata edelleen muutamia huviloita siellä täällä.

Pihlajasaaresta löytyy myös jotain sellaista, mitä kovin monesta muusta saaresta ei – nudistiranta. Täytyy sanoa, että tätä ei ole tullut henkilökohtaisesti testattua.Joka vuosi juhannuksena tuhannet keskikesän juhlijat suuntaavat Pihlajasaareen, jolloin siellä poltetaan myös perinteikäs juhannuskokko.

Vuoden 2020 Pihlajasaaren poikkeusjuhannuksesta voi lukea kokemuksia Sannan blogista.

Pihlajasaaren hiekkarannat ovat kauniita, ja moni on varmasti risteilyaluksen kannelta käsin bongannut Pihlajasaaren ikoniset, värikkäät uimakopit. Pihlajasaaresta avautuu kaunis näkymä Helsinkiin, mutta samalla saaressa tuntuu siltä kuin olisi kaukana kaupungista. Tänne kelpaa lähteä retkelle vaikka useamman kerran kesässä.

2. Suomenlinna

Helsingin saarista tunnetuin on tietenkin Suomenlinna.

Tämä Unescon maailmanperintökohde on samalla yksi koko Suomen suosituimmista matkailukohteista. Kiireisin sesonki Suomenlinnassa on kesäisin, jolloin saaressa järjestetään myös paljon häitä ja muita juhlia sekä erilaisia tapahtumia. Suomenlinna on kuitenkin avoinna kävijöille ympäri vuoden, ja siellä on myös ympärivuotista asutusta. Suosittelen käymään Suomenlinnassa myös kesäkauden ulkopuolella.

Suomenlinnassa riittää nähtävää, ja saarella on paljon palveluita – kuusi museota, 14 ravintolaa ja kahvilaa, taidekäsityöläisten työhuoneita, hostelli ja paljon muuta. Yhteensä Suomenlinnasta löytyy 200 rakennusta. Linnoitukset, alueen historia ja meren läheisyys tekevät Suomenlinnasta ainutlaatuisen vierailukohteen, jossa riittää nähtävää useammallekin visiitille.

Suomenlinnaan pääsee 15 minuutissa HSL:n lautalla Kauppatorilta sekä arkisin huoltolautalla Katajanokalta. HSL:n kausikortti siis käy maksuvälineenä Suomenlinnan lautalla, eli kausikorttilaisten ei tarvitse ostaa lippua erikseen. Lisäksi Suomenlinnaan pääsee JT-Linen vesibusseilla. Halutessaan on mahdollisuus ostaa lippu, jolla voi pysähtyä Suomenlinnan lisäksi Lonnassa ja Vallisaaressa.

Island hopping -lipun hinta on 12e. 

Jos kiinnostaa, miltä Suomenlinnassa näyttää talvisaikaan, voit katsoa kuvia vanhasta postauksestani.

3. Vallisaari ja Kuninkaansaari

Suomenlinnan ja Santahaminan välissä sijaitseva Vallisaari on ihana! Saari on niin vehreä, ja sen luonto niin koskematonta, että tuntuu kuin olisi tullut toiseen todellisuuteen. Saapuessani ensimmäistä kertaa Vallisaareen en voinut olla hämmästelemättä, että olenko oikeasti niin lähellä Helsinkiä.

Vallisaari avautui kaupunkilaisten virkistyskäyttöön vuonna 2016, ja sinne liikennöi JT-Line. Matka Kauppatorilta tai Hakaniemestä kestää noin 20 minuuttia. Menomatkalla alus pysähtyy Lonnassa ja palatessa Lonnassa sekä Suomenlinnassa. Meno-paluu Vallisaareen maksaa 10e, ja Island hopping, jolla voi pysähtyä myös Suomenlinnaan ja Lonnaan, on 12e.

Vallisaaressa on kahviloita sekä ravintola, joten saaressa on helppo viettää kokonainen päivä, vaikka omat eväät loppuisivatkin kesken.Tarjolla on myös opaspalveluita.Vallisaaresta pääsee kävellen myös vieressä sijaitsevan Kuninkaansaaren puolelle. Kannattaa siis varata reilusti aikaa, mikäli haluaa tutustua tähän upeaan alueeseen kunnolla. Kuninkaansaaressa voi vuokrata käyttöön saunan tai soutuveneen.

Vuonna 2020 Kuninkaansaaressa on avautunut myös mahdollisuus yöpyä 1930-luvulla rakennetussa tornimuuntajassa.

4. Lonna

Lonna  oli puolustusvoimien käytössä 2000-luvun alkuun saakka, ja se avattiin yleisölle vuonna 2014. Sympaattinen saari sijaitsee alle 10 minuutin matkan päässä Kauppatorilta, vastapäätä Suomenlinnan lauttarantaa. Lonna on kooltaan pieni, vain 150 metrin pituinen, mutta silti ehdottomasti vierailun arvoinen.

Lonnan ravintola ja museo ovat auki toukokuusta syyskuun loppuun. Lisäksi ravintolan alakerrassa on kahvila ja baari. Lonnasta löytyy mainetta niittänyt yleinen sauna, joka on avoinna tiistaista lauantaihin. Saunomisaikaa on kaksi tuntia kerrallaan. Saunomiskerran hinta on 17 euroa, ja vuoro kannattaa varata etukäteen, jotta varmasti mahtuu mukaan. Saunassa on oma puoli miehille ja naisille, minkä lisäksi kerran viikossa on sekasauna.

Lonnaan liikennöi JT-Line.  Lähdöt Hakaniemestä sekä Kauppatorilta.

5. Lammassaari ja Kuusiluoto

Koronakevään aikana Lammassaareen johtavilla pitkospuilla riitti vilskettä siinä määrin, että välttelin koko paikkaa jonkin aikaa. Normaalisti tämä on kuitenkin yksi lempiulkoilualueistani, jonne on ihana tulla rentoutumaan kaupungin hälystä.  Saaret sijaitsevat Vanhankaupunginkosken vieressä, vain kivenheiton päässä Arabianrannasta. Bussilla pääsee kätevästi suht lähelle.

Kesäaikaan on mahdollisuus tehdä tuttavuutta kolmen saaressa vapaasti liikkuvan lampaan kanssa. Ne eivät majaile Lammassaaressa, kuten nimestä saattaisi päätellä, vaan viereisen Kuusiluodon puolella. Kuusiluotoon pääsee kävelemään Lammassaaresta alla olevassa kuvassa näkyviä, kapeita pitkospuita pitkin. En suosittele sateisella säällä lähtemään Kuusiluodon puolelle, sillä tämä osa pitkospuista saattaa kastua pahastikin.

Lammassaaren pitkospuut ovat leveämmät ja turvallisemmat.Lammassaari on mökkialuetta, minkä vuoksi siellä tulee liikkua ainoastaan yleisillä poluilla. Lammassaaren mökit ovat sympaattisia, siirtolapuutarhatyylisiä. Osa niistä on tosi hyvässä kunnossa, osa parhaat päivänsä nähneitä. Saaressa on myös juhlatila, jonka voi vuokrata käyttöönsä sekä lintutorni, joka on harrastajien suosiossa.

6. Isosaari

Jos aiemmat saaret sijaitsevat lähellä Helsingin keskustaa, nyt on aika suunnata katse hieman kauemmas – Helsingin ulkosaaristoon asti. Isosaari on yli 100 vuotta vanha linnakesaari, joka avauttiin yleisölle vuonna 2017. Saari sijaitsee noin 40 minuutin lauttamatkan päässä Helsingin Kauppatorilta.

Isosaari on yksi Helsingin seudun uloimmista saarista ja kulttuurihistoriallisesti merkittävä kohde. Se on nimensä mukaisesti iso, lähes Suomenlinnan kokoinen. Saarella pesii harvinaisia lintuja, kuten merikotkia. Lisäksi lähistöllä viihtyy hylkeitä. Isosaaressa on hyvät palvelut kuten kaksi ravintolaa, kaksi hiekkauimarantaa, kolme saunaa, vierasvenesatamat, piknik-paikkoja, telttailumahdollisuus, laajat nurmialueet, opastuspalvelut sekä golfkenttä.

Isoaareen liikennöi M/s Isosaari, Helsingin tilavin saaristoristeilijä. Meno-paluu maksaa aikuiselta 18e. Sama laiva toimii Isosaaressa laivahotellina. Isosaareen liikennöidään toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin.

7.Kaunissaari

Kaunissaari sijaitsee noin 22 kilometriä Helsigistä itään, lähes ulkomerellä. Saari on osa Sipoon saaristoa, mutta Helsingin kaupungin omistuksessa. Kaunissaari on 2 kilometriä pitkä ja 800 metriä leveä. Siellä on monipuolinen eläin- ja kasvikunta ja hyvät kalastusmahdollisuudet.

Saaren ympäri kiertää luontopolku, ja muutama reitti kulkee myös saaren halki. Reitit on merkitty opastein. Saaressa on vuokrattavana mökkejä – nämä ovat hyvin suosittuja, joten ne kannattaa buukata ajoissa. Myös telttailumahdollisuus löytyy.

Kaunissaaressa on kallioisia ja kivikkoisia rantoja sekä hiekkarantoja. Lisäksi saaressa on retkeilijöille viisi keittokatosta sekä ravintola.

NorsöLinen reittiliikenne kuljettaa Vuosaaresta Kaunissaareen toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin. Matka kestää noin 50-60 minuuttia, ja matkalippu maksaa 22e. Saaressa on myös vierasvenesatama.Huom! Samannimisiä saaria on Suomessa useampia, ei pidä sotkea niitä toisiinsa. Yksi samanniminen tunnettu saari löytyy Pyhtäältä.

Ticket to Adventures -blogin artikkeli Kaunissaaresta

8. Vartiosaari

Vartiosaari sijaitsee Itä-Helsingissä, Laajasalon ja Tammisalon lähellä. Saari on noin 1300 metriä pitkä ja 700 leveä.Vartiosaareen pääsee Suomen saaristokuljetuksen reittiliikenteellä. Kesän 2020 erikoisuutena on aloitettu Callboats-palvelu. Sähkövene kulkee Reposalmessa tiistaista sunnuntaihin, ja sen voi kutsua itselleen Callboats-sovelluksella. Aluksen kyytiin mahtuu kerralla max. 6 henkilöä.

Vartiosaaressa asuu edelleen ympärivuotisesti parikymmentä henkilöä. Vartiosaaren 57 huvilasta runsaat puolet on Helsingin kaupungin omistamia ja vuokralla erilaisille toimijoille. Osa huviloista on käytössä kesäasuntoina. Koko saari on yksityisiä pihoja lukuun ottamatta kaikille avointa virkistysaluetta. Saarella sijaitsee suosittu eläintalli, ja kesäisin saaressa toimii pop up -kahvila. Vartiosaareen on tehty Sitran kokeiluhankkeena uudentyyppinen elämyksellinen terveysluontopolku.

Museovirasto on luokitellut Vartiosaaren valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

9. Seurasaari

Noin viiden kilometrin päässä Helsingin ydinkeskustasta sijaitseva Seurasaari lienee useimmille vähintään nimenä tuttu – jos ei muualta, niin Ultra Bran Minä suojelen sinua kaikelta -biisistä. Saari on avoinna joka päivä, ja sinne on vapaa pääsy (poikkeuksena juhannusaatto, jolloin Seurasaaressa on maksullinen tilaisuus).

Seurasaaren lähelle pääsee raitiovaunulla ja aivan viereen bussilla. Saareen päästäkseen ei siis tarvitse käyttää veneyhteyttä. Seurasaari on ihanteellinen paikka ulkoiluun, ja siellä pääsee halutessaan tekemisiin eläinten kanssa, kun  kesyt sorsat, joutsenet, hanhet ja oravat tulevat tervehtimään. Seurasaareen voi lähteä ulkoilemaan myös talvisaikaan. Seurasaaressa toimii tunnettu ulkomuseo, johon on siirretty vanhoja rakennuksia ympäri Suomen. Lisäksi sieltä löytyy kesäravintola, kahvila, kioskeja ja uimarantoja.

10. Saaristoon veneilemään

Aina ei ole pakko rantautua! Vaikka omaa venettä ei olisikaan, on Helsingissä erilaisia mahdollisuuksia lähteä vesille. Tässä muutama vaihtoehto:

Royal Line järjestää sightseeing-risteilyjä noin 20 euron hintaan

Helsinki Boats järjestää yksityisiä veneretkiä Helsingin alueella

Suomen saaristokuljetuksen itäinen saaristoreitti kulkee Hakaniemestä Vuosaareen. Reitin kokonaiskesto on 1 tunti 45 minuuttia, ja sen hinta on kesäkaudella 2020 ainoastaan 10 euroa.  

Edellinen
Edellinen

Noblessner – Tallinnan trendikkäin

Seuraava
Seuraava

Hotellisuositus Mallorcan Palmaan: Es Princep