Formentera – kokemuksia Baleaarien paratiisista

Pressimatka: Formenteran/ Baleaarien turismiviranomaiset

Muutama vuosi sitten törmäsin Formenteraan Helsingin Matkamessuilla, eikä minulla ollut aavistustakaan, missä tällainen, kristallinkirkkaiden vesien reunustama paratiisisaari sijaitsee.

Kun näin ensimmäisen kerran kuvia Formenterasta,  en voinut muuta kuin miettiä, että miten Euroopasta voi löytyä paikka, joka näyttää postikorttimaiselta Karibian saarelta,  enkä ole koskaan kuullutkaan siitä. Silloin päätin, että vielä jonain päivänä lähden käymään Formenteralla. Tiesin, että tulisin ihastumaan saareen aivan varmasti. En ollut väärässä.

Mikä ihmeen Formentera?

Formentera on Espanjalle kuuluvista Baleaarien neljästä turistisaaresta (Mallorca, Menorca, Ibiza) pienin ja rauhallisin – siellä ei ole edes omaa lentokenttää. Muut Baleaarien saaret ovat useimmille suomalaisille varmasti tutumpia, mutta suosittelen lämpimästi tutustumaan myös Formenteraan.

Vaikka saari on pieni, on sillä rosoisen muotonsa ansiosta 66 kilometriä rantaviivaa. Siinä riittää ihanaa, turkoosia maisemaa kerrakseen! Suuren osan saaresta pystyy saavuttamaan polkupyörällä, ja pyöräily onkin mitä mainion tapa ottaa haltuun tämä kaunis saari. Silloin on helppo pysähtyä helposti milloin tahtoo – itse ainakin bongasin upeita, kuvauksellisia spotteja ihan jatkuvalla syötöllä.

Koska Formenteralla ole lentokenttää, on sinne luonnollisesti matkustettava merta pitkin. Formentera sijaitsee vajaan kuuden kilometrin päässä Ibizasta, ja lauttamatka saarten välillä kestää puolisen tuntia. Formeteralle on lauttayhteys myös Mallorcalta sekä Espanjan mantereen puolelta, Deniasta. Yhteys mantereen puolelta onkin kasvattanut turismia Formenteralla etenkin kesäkuukausina.

Toukokuussa järjestetty pressimatka tarjosi minulle mahdollisuuden lähteä vihdoin käymään Formenteralla, ja vaikka vierailumme olikin valitettavan pikainen, niin saari onnistui jo lyhyessä hetkessä viemään palan sydämestäni – mitään muuta en kyllä odottanutkaan. Haluan ehdottomasti lähteä käymään Formenteralla uudelleen.

Koska kävin parin kuukauden sisällä sekä Karibialla että Formenteralla, niin on pakko sanoa, että Formenteran maisemat eivät kalpene ollenkaan Karibian maisemien rinnalla .Monet tekevät Formenteralle päiväretken Ibizalta ja ihmekös tuo, kun välimatka on niin lyhyt. Itse kuitenkin valitsisin matkani pääkohteeksi ehdottomasti mieluummin boheemin ja Ibizaa paljon rauhallisemman Formenteran.

Formentera tarjoaa juuri sitä, mitä reissuilta yleensä kaipaankin – kiireetöntä tunnelmaa, uskomattoman kauniita maisemia, aurinkoa ja hyvää ruokaa.Reissumme osui toukokuun alkuun, jolloin Formenteran virallinen turistikausi oli vasta vähitellen alkamaisillaan, ja saarella oli vielä hiljaista. Kiireisimmät turistikuukaudet ovat kesä-, heinä- ja elokuu, joten suosittelen matkustamaan saarelle näiden kuukausien ulkopuolella.

Itse valitsisin Formenteran kaikista mieluiten syksyn matkakohteeksi. Silloin, kun Suomessa syyspäivät alkavat viiletä, on Formenteralla edelleen lämmin, mutta turistisesonki on jo rauhoittunut.

Formenteran ensimmäinen viiden tähden hotelli

1960-luvulla Formenteralla ei ollut vielä juurikaan asutusta, mutta siitä huolimatta  – tai ehkä juuri siksi sinne löysivät tiensä hipit sekä inspiraatiota paratiisisaaren rauhasta etsivät taiteilijat. Kerrotaan, että esimerkiksi Bob Dylan asui aikanaan hetken aikaa Formenteralla. Myös monet muut legendat, kuten Bob Marley ja Jimi Hendrix, ovat käyneet Formenteralla.

Olisi kiehtovaa hypätä aikakapseliin ja tanssia paljain varpain rantahietikolla lähes autiolla 60-luvun saarella. Vaan eipä sitä tunnelmaa lopulta tarvitse menneisyydestä lähteä hakemaan. Meininki Formenteralla on edelleen leppoisa, eikä saaren hippitunnelma ole kokonaan kadonnut vielä vuosikymmenten jälkeenkään.

Toukokuussa Formenteralle avattiin saaren ensimmäinen viiden tähden hotelli, Five Flowers, joka on saanut vaikutteita saaren hippihenkisestä historiasta. El Pujols -rannan tuntumassa sijaitseva Five Flowers on täynnä kirkkaita värejä ja kukkakuvioita. Hotellin kattoterassilta, jossa alla olevat kuvat on otettu, voi ihailla Formenteran saarta joka suuntaan. Olisimme yöpyneet Five Flowersissa, mutta hotelli valmistuminen viivästyi, ja se avautui harmillisesti vasta muutama päivä reissumme jälkeen. Niinpä meidän tukikohdaksemme vaihtui naapurissa sijaitseva Blanco.

Oikeastaan mikään hotelli Formenteralla ei ole kovin kaukana rannasta, joten saarella voi huoletta varata majoituksen oikeastaan mistä tahansa.

Formenteran rantaviiva ei lopu kesken

Formenteralla riittää rantaviivaa yhteensä kymmeniä kilometrejä. On suosittuja rantoja ja vaihtoehtona niille rauhallisempia sopukoita. En usko, että oikeastaan missään päin saarta voi mennä vikaan kauniita rantoja etsiessään. Osalle rannoista ovat myös nudistit tervetulleita.

Yksi suosituimmista rantakohteista on Ses Salines -luonnonpuiston alueella sijaitseva Ses Illetes, jossa ehdin nopeasti käydä nappaamassa alla olevat kuvat. Paikka on noteerattu erilaisissa listauksissa maailman kauneimpien rantojen joukkoon. Tämä on kohde, jolle kannattaa varata vaikka kokonainen päivä.

Muitakin erikoisuuksia alueelta löytyy, sillä loppukesästä luonnonpuistossa sijaitsevat suola-altaat muuttuvat kauniin pinkin värisiksi. Alueella viihtyvät myös flamingot (elokuusta lokakuuhun) sekä yli 200 muuta lintulajia. Luonnonpuistossa polkupyörä on erityisen kätevä kulkuneuvo.

Muutenkin Formenteralla voi helposti liikkua pyöräillen. Myös auton tai moottoripyörän vuokraaminen onnistuu, mutta itse kallistuisin polkupyörän kannalle. Näin olisi mahdollisuus nähdä enemmän yksityiskohtia + pyöräily on tietenkin ympäristön kannalta aina hyvä vaihtoehto.

Turismia rakennetaan Formenteralla kestävästi

Formenteralla on ajateltu kestävän kehityksen näkökulmia jo pitkään, sillä saari halutaan pitää hyvässä kunnossa niin pysyviä asukkaita, turisteja kuin luontoakin ajatellen. Turismia halutaan kasvattaa, mutta hallitusti, jotta ympäristöstä pystytään pitämään huolta parhaalla mahdollisella tavalla. Turismin halutaan tuovan hyvinvointia saaren asukkaille, ei riistävän sitä.

Kestävän kehityksen puolesta Formenteralla tehdään monenlaisia konkreettisia toimenpiteitä. Moottoriajoneuvojen määrää rajoitetaan ja muovittomuuden puolesta tehdään työtä pitkäjänteisesti. Käynnissä on projekti, jossa Formenterasta halutaan tehdä kertakäyttömuovista vapaa saari vuoteen 2023 mennessä.

Tällaisella työllä on suuri merkitys, sillä valitettavan iso osa muovista päätyy lopulta mereen. Poikkeuksellisen kirkkaat vedet Formenteran rannoilla saavat värinsä meriheinästä niemeltä Posidonia. Kasvuston merkitys koko ekosysteemille on suuri. Save Posidonia -projektin kautta voi tutustua merten suojelemiseksi tehtävään työhön tarkemmin.

Formenteran tunnelma on ainutlaatuinen, eikä saarta ei ole pilattu ketjuhotelleilla ja -ravintoloilla tai liiallisella hälyllä. Biletyskulttuuria kaipaavien kannattaakin suunnata naapurisaarelle Ibizalle. Formenteralla on helppo uskoa siihen, että saaresta pidetään oikeasti hyvää huolta. Olen harvinaisen vaikuttunut ja vakuuttunut tästä saaresta, ja toivon sille ehdottomasti jatkossakin kaikkea parasta.

Formenteralla viihtyisi pidempäänkin

Formenteran rantojen tuntumassa kulkee monia ulkoilureittejä, joita pitkin kävellessäni tulin jopa vähän vihaiseksi siitä, että minulla ei ollut mahdollisuutta jäädä saarelle pidemmäksi aikaa. Olisin mielelläni tehnyt näitä kävelyretkiä joka aamu vaikka kuukauden päivät putkeen. En ole tällaisten pikavisiittien ystävä ja suosittelenkin varaamaan Formenteralle ehdottomasti enemmän aikaa kuin yhden päiväretken verran.Inspiroiduin Formenteralla meren, luonnon ja rakennusten väreistä jopa siinä määrin, että kotiin palattuani laitoin kämpän sisustuksen uusiksi. Formenteralla ollaan niin lähellä omaa sielunmaisemaani, että en taida malttaa kovin kauan pysytellä sieltä pois. 

Paljon olisi vielä nähtävää siitä huolimatta, että tämä saari ei valtavan suuri olekaan. Joka iltaiset Sant Ferran -markkinat, jotka täyttyvät käsityöläisistä. Sympaattiset kahvilat, ulkoilmabaarit rannoilla, basaarit, tapahtumat, näyttelyt, ravintolat – ennen kaikkea kiireettömät hetket meren äärellä. Muun muassa tällaisista asioista aion nauttia seuraavalla reissullani. Turkoosien vetten äärelle on jo ikävä.

Kymmenen syytä matkustaa Formenteralle

Lopuksi vielä tiivistettynä kymmenen syytä, jotka puoltavat sitä, että Formenteralle todellakin kannattaa lähteä.

  • Turkoosina kimaltavat Formenteran rannat ovat niin kauniita, että uskoisi olevansa Euroopassa.

  • Formentera on ihanan rauhallinen verrattuna muihin Baleaarien saariin.

  • Formentera on kooltaan niin kompakti, että se on helppo ottaa kokonaisuutena haltuun.

  • Syksyisin Formenteralla voi bongata pinkkejä flamingoja.

  • Formentera sopii pyöräilyyn loistavasti.

  • Formenteran ilmasto on supermiellyttävä.

  • Ruoka Baleaarien saarilla on erinomaista.

  • Formentera on helppo yhdistää esimerkiksi Ibizan reissuun.

  • Formentan luonto on huikean kaunista.

  • Hippivibat! Boheemi Formentera on onnistunut säilyttämään autenttisen, omaleimaisen tunnelman.

Edellinen
Edellinen

Hotellisuositus Mallorcan Palmaan: Es Princep

Seuraava
Seuraava

Islannin ihmeitä: Blue Lagoon