Ensikertalainen Karibian-risteilyllä

Yhteistyö: Risteilykeskus

Karibian-risteily oli haaveissani vuosia. Se tuntui kuitenkin etäiseltä ajatukselta, sellaiselta, jonka toteuttaisin kaukaisessa tulevaisuudessa.

Yhteistyö Risteilykeskuksen kanssa mahdollisti ensimmäisen trooppisen risteilykokemukseni maaliskuussa 2019. Olen iloinen, että pääsin ensimmäiselle risteilylleni juuri Karibialle. Olen aina yhdistänyt risteilyn mielessäni Karibian alueeseen – onhan se jonkinlainen klassikko.

Ajatukseni ovat kuitenkin saaneet uutta perspektiiviä, enkä enää ole sitä mieltä, että Karibian-risteily olisi se ”ainut oikea” vaihtoehto. Lähtisin mielelläni risteilemään esimerkiksi Välimerelle, jossa olisi mahdollisuus päästä risteilyn aikana näkemään monia itselleni vielä tuntemattomia saaria. Myös vuonoristeily Norjassa olisi kiinnostava kokemus, puhumattakaan Tyynen valtameren ylityksestä, jonka aikana voisi samalla pitää muutaman viikon breikin ihan kaikesta.

Ensimmäinen risteilyni kesti neljä yötä. Kokonaisia päivä siihen mahtui siis kolme — kaksi määpäivää ja yksi meripäivä. Olisin mielelläni jäänyt merelle vielä useammaksi päiväksi, sillä tuntui, että vasta päästiin vauhtiin. Ensimmäisen kokemukseni perusteella suosittelen vähintään viikon mittaista risteilyä, jos haluaa ihan kunnolla irti arjesta.

Risteilimme Royal Caribbeanin Mariner of the Seas -aluksella, joka kuuluu varustamon Voyager-luokkaan.

Mariner of the Seas on tunnelmaltaan hyvinkin rento, eli laivalla ei tarvitse turhaan hienostella. Laivan tyypillinen matkustaja on amerikkalainen nuori aikuinen, mutta laivalla näkyi paljon eri ikäistä väkeä, myös lapsiperheitä sekä eläkeläisiä. Risteilymme osui Spring Breakin ajankohtaan, joten iso osa risteilijöistä oli tällä kertaa reilu parikymppisiä opiskelijoita, joille oli järjestetty oma risteilyohjelma.

Mikäli et halua osua vastaavalle bileristeilylle, kannattaa varmistaa tilanne ennen varauksen tekemistä.

Yksi Mariner of the Seas -laivaan liittyvä mielenkiintoinen yksityiskohta on, että se on valmistunut vuonna 2003 Suomessa. Yhteydet Suomeen eivät lopu tähän, sillä laivalla on myös suomalainen kapteeni.

Vuonna 2018 laivalle tehtiin monia uudistuksia. Kannelle rakennettiin esimerkiksi surffisimulaattori sekä benji-trampoliini, jossa pääsee hyppimään virtuaalilasien kanssa.

Risteilymaailmaan tutustuminen saattaa tuntua sekavalta, kun varustamoita ja erilaisia laivoja tuntuu olevan loputtoman paljon. Monet ovat kirjoittaneet hyviä juttuja aiheesta, joten kannattaa ehdottomasti lueskella näitä artikkeleita.

Esimerkiksi Vaihda vapaalle -blogissa on vertailtu eri varustamoita.

Jos taas kiinnostaa lukea blogia, jossa risteilyteemoja pidetään esillä enemmänkin, kannattaa laittaa seurantaan Passionate Traveller.

Risteilyjen hinnat vaihtelevat paljon esimerkiksi varustamon, laivatyypin ja sesongin mukaan. Edullisin vaihtoehto on matkustaa ikkunattomassa hytissä, siitä hinnat luonnollisesti vähitellen nousevat hytin tason noustessa. Yleensä kaikki risteilyt ovat täysihoidollisia, eli ruokailut kuuluvat hintaan, mutta lisämaksullisiakin ravintoloita laivoilla on. Lisäksi voi ostaa erilaisia juomapaketteja.

Edullisimmillaan risteilyjen tarjoushinnat ovat henkilöä kohden noin 50 dollaria/yö, mikä ei ole korkea hinta, kun huomioi sen, että ruokailut sisältyvät hintaan. Risteilyillä maksetaan pakollista tippiä, joka vaihtelee 15 dollarin molemmin puolin per vuorokausi. Myös nettiyhteydet ovat lisämaksullisia, ja tietenkin sekä laivalla että kohteissa saa tuhlattua niin paljon rahaa kuin sielu sietää.

Sanoisin, että risteily voi tulla edulliseksi tai vastaavasti sen aikana voi saada älyttömästi rahaa palamaan, se on paljon omista valinnoista kiinni.

Olen saanut kyselyitä myös risteilyjen vastuullisuudesta. Tämä on iso, tärkeä ja ajankohtainen aihe, joka liittyy kaikkeen matkustamiseen monin tavoin. Ei kuitenkaan ole olemassa mitään yksiselitteistä vastausta, sillä eri varustamoiden käytännöt vaihtelevat, eikä ole olemassakaan yhtä totuutta siitä, miten vastuullisia tai vastuuttomia risteilyt ovat. Itse toivon, että voin jollain tavalla olla tulevaisuudessa mukana kehittämässä matkailualan käytäntöjä vastuullisuuteen liittyen, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Tällä hetkellä kokemukseni ja tietämykseni on kuitenkin vielä sen verran suppea, että en halua ottaa asiaan kantaa sen enempää.


Royal Caribbeanin vastuullisuusohjelmasta voi lukea täällä.

Risteilykeskus – kaiken maailman risteilyjen asiantuntija

Risteilykeskus on kotimainen matkanjärjestäjä, joka on osa vuodesta 1992 lähtien toiminutta Travel Specialist Group Oy:ta. Risteilykeskuksen kautta voi varata tuhansia risteilyjä ympäri maailman, lyhyistä risteilyistä aina usean kuukauden mittaiisin maailmanympäriristeilyihin saakka.

Mielestäni on hienoa, että Suomessa on tällainen risteilyjen asiantuntija, ja itse esitinkin heille ennen risteilyä kysymyksen jos toisenkin. Vaikka muuten matkustaminen on minulle tuttua, niin risteilymaailma oli minulle aivan tuntematon. Googletin etukäteen ahkerasti ja katsoin risteilyihin liittyviä videoita, mutta silti mielessäni oli paljon kysymyksiä, joista keskusteleminen alan ammattilaisen kanssa auttoi kummasti.

Risteilykeskuksen sivulla on hakukone, jonka kautta voi etsiä risteilyjä eri kriteereillä. Jos heittää hakukentään pelkästään Karibia, löytää lähes 7000 risteilyvaihtoehtoa. Hakua voi tarkentaa esimerkiksi lähtökuukauden, risteilyn keston, satamien, palveluiden tai hinnan mukaan.

Lisäksi Risteilykeskuksen kautta löytyy eri varustamoiden tarjouskampanjoita ja opastettuja risteilyvaihtoehtoja. Mikäli pää menee heti kättelyssä sekaisin, eikä tiedä, mistä lähtisi risteilyjen kanssa liikkeelle, niin Risteilykeskuksen asiantuntijoilta voi pyytää apua siihenkin.

Parasta mielestäni on, että risteilyn varaaminen ei ole Risteilykeskuksen kautta kalliimpaa kuin suoraan varustamolta varatessa, joskus saattaa olla jopa ihan päinvastoin. Risteilykeskus lupaakin jokaisen risteilyn aina päivän parhaaseen hintaan (Suomen markkinoilla). Tämä tarkoittaa sitä, että mikäli risteily löytyy toisaalta samalla hetkellä edullisemmin, alentaa Risteilykeskus omaa hintaansa vastaavasti. Risteilyn hinnan suhteen ei siis tarvitse huolehtia siitä että joku "vetäisi välistä". Lisätiedot hintatakuusta täältä.

Risteilykeskuksen kautta varatuista risteilyistä saa myös pisteitä Finnairin ja ja Norwegianin kanta-asiakasohjelmiin.

Ennen matkustamista Yhdysvaltoihin

Iso osa Karibian-risteilyistä starttaa Floridan rannikolta, osa myös saarilta. Suomesta on kuitenkin edullisinta lentää juuri Floridaan. Suomalaisen matkustajan näkökulmasta se tarkoittaa, että ennen reissua täytyy hoitaa kuntoon matkustuslupa Yhdysvaltoihin. Useimpien kohdalla se on ESTA, jonka rekisteröiminen virallisella verkkosivuilla maksaa 14 dollaria. Hakemuksen voi täyttää myös suomeksi. Jos ei ole skarppina, niin hakemusta täyttäessään saattaa vahingossa päätyä huijaussivustolle, joka yrittää rahastaa lupahakemuksella, joten viimeistään siinä vaiheessa, jos maksettava summa ylittää 14 dollaria, pitäisi hälytyskellojen soida.

Muista siis täyttää ESTA-hakemus virallisella sivustolla viimeistään 72 tuntia ennen matkalle lähtöä. 

ESTA on voimassa kaksi vuotta sen myöntämisestä ja sillä saa oleskella Yhdysvalloissa maksimissaan 90 päivää kerrallaan. Mikäli passin voimassaolo päättyy ennen kuin kaksi vuotta tulee täyteen, on myös ESTA samalla uusittava. Asian kanssa ei kannata kokeilla onneaan, sillä Yhdysvaltain rajalla ollaan tiukkana. En suosittele hankkimaan lentoja, jotka ovat perillä juuri ennen risteilyn alkua, sillä lentoihin on aina mahdollista tulla viivästyksiä ja muutoksia. Muutenkin on mukavampi aloittaa risteily, kun on saanut hetken aikaa levähtää ensin.

Toki matkalle ei muutenkaan tarvitse lähteä pelkästään risteilyä varten. Itse saattaisin katsella "sillä silmällä" esimerkiksi Bahaman risteilyjä, jos viettäisin pidemmän ajanjakson Floridassa tai lähistöllä. Välillä esimerkiksi kolmen tai neljän yön Bahaman-risteilyjä saa hyvin edullisesti.

Kaikilta Yhdysvaltoihin matkustavilta vaaditaan myös ennakkoon APIS-tiedot (Advange Passenger Information System). Tämä tarkoittaa, että lentovaraukseen pitää kirjata esimerkiksi ensimmäisen yön osoitetiedot Yhdysvalloissa. Näistä vaadittavista matkustajatiedoista löytyy enemmän informaatiota oman lentoyhtiön sivuilta. Tietoja voi lisäillä varaukseensa jälkikäteen, kunhan ne ovat kunnossa 72 tuntia lähtöä.

Lentovarauksen yhteydessä Yhdysvallat vaatii Secure Flight -tiedot, joihin kuuluvat nimi (kuten passissa), sukupuoli ja syntymäaika. Matkalaukun valinnassa kannattaa huomioida, että USA:n lentokentän turvatarkastajilla on oikeus tarkastaa matkalaukun sisältö, vaikka omistaja ei olisi paikalla. Näin ollen laukussa kannattaa olla TSA-hyväksytty (Transportation Security Administration) lukko, jonka viranomaiset voivat avata ja sulkea ilman lukon hajottamista.

Päiväretkiä Karibian saarilla

Turkoosia vettä ja aurinko – siinä oli minun bucket list risteilymme maapäiville, joita oli tällä neljän yön risteilyllä kaksi. Koska kyseessä oli niin lyhyt risteily, pidin sormet ja varpaat ristissä, että säät olisivat näiden päivien ajan aurinkoiset. Sen suhteen kävikin hyvin.

Olin etukäteen jonkin verran perehtynyt ensimmäiseen kohteeseemme, joka oli Bahamasaarten pääkaupunki, Nassau. Selailin paikallisten matkanjärjestäjien retkiä ja tutkailin samalla, löytyisikö pääsaarelta jotain kiinnostavaa, jotta ei tarvitsisi lähteä järjestetylle retkelle ollenkaan. Tulin kuitenkin nopeasti siihen tulokseen, että klassisen kauniita Bahaman maisemia nähdäkseen on poistuttava vähän kauemmas.

Olin yhteydessä etukäteen yhteen paikalliseen retkijärjestäjään, mutta heillä oli yksityistilaisuus juuri meidän reissumme aikaan. Ultimaattinen haaveeni olisi ollut nähdä Bahaman kansallislintuja eli flamingoja (luonnossa, ei eläinpuistossa), mutta sitä varten olisi pitänyt lähteä Inagualle, joka on sen verran kauempana, ettei sinne ollut mahdollisuutta tällä erää päiväretkeä tehdä.

Päädyin lopulta siihen, että ostan päiväretken suoraan Royal Caribbeanin valikoimasta. Laivayhtiöillä on valmiita retkiä maapäiville – riippuu kohteesta ja omista intresseistä, kannattaako tällaiselle retkelle osallistua. Erilaisten retkien valikoima on yleensä laaja, joten vaihtoehtoja kyllä löytyy. Retken varaaminen oli helppoa, sillä pystyin tekemään sen suoraan puhelimessani olevan Royal Caribbeanin sovelluksen kautta. Päädyin Eco Nature Walking Touriin Blue Lagoon -saarella.

Kiersimme seitsemän hengen porukalla saaren ympäri, minkä jälkeen saarelle sai jäädä vielä viettämään omaa aikaa muutamaksi tunniksi. Olin iloinen, että ryhmän koko oli maltillinen ja että saarelta löytyi rauhallisia spotteja, jopa rantoja, joissa ei ollut muita. Alla olevat kuvat on otettu Blue Lagoonilta.

Toisena maapäivänä laivan oli tarkotus pysähtyä Royal Caribbeanin yksityissaarella, CocoCaylla. Risteilymme aikana saaren uudistustyöt olivat kuitenkin juuri siinä vaiheessa, että siellä ei voinut tällä kertaa pysähtyä. Kohteemme vaihtui Freeportiin. En ollut perehtynyt saaren rantoihin ennakkoon tarpeeksi ja hyppäsinkin satamasta ensimmäiseen kimppataksiin, joka vei jollekin rannalle. Jälkikäteen vähän harmitti, etten perehtynyt tarjontaan ja valinnut rauhassa sitä itselle mieluisinta vaihtohtoa.

Suositukseni onkin se, että kannattaa perehtyä risteilyn kohteisiin ennakkoon ja miettiä, mitä matkaltaan haluaa. Kauneimpia Karbian maisemia ei välttämättä pääse näkemään, jos jää pyörimään sataman ympäristöön, joten kannattaa tehdä taustatyönsä huolella.

Miltä kuulostaisi opastettu risteily?

Opastettu matka saattaa kuulostaa joidenkin mielestä ahdistavalta. Ryhmämatka risteilyllä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi tehdä kaikki mahdollinen yhdessä muiden kanssa. Itse asiassa mihinkään yhteiseen ei tarvitse osallistua, jos ei halua. Opastetussa matkassa on kuitenkin se hyvä puoli, että mukaan lähtee Suomesta matkanjohtaja, jolta voi tarvittaessa pyytää apua, ja seuraa on tarjolla, jos sitä kaipaa.

Palmuasema-blogia kirjoittava, esteettömän matkailun asiantuntija Sanna oli taannoin Risteilykeskuksen kautta matkanjohtajana esteettömällä risteilyllä Karibialla. Hän jakoi blogissaan matkalle osallistuneiden kokemuksia. Nämä stoorit avaavat mielestäni kivasti ryhmämatkan fiiliksiä ja sitä, miten erilaisia ihmisiä mukana oli.

Samalla risteilyllä kanssani oli Helmiradion kuuntelijamatka, joka oli järjestetty yhteistyössä Risteilykeskuksen kanssa. Risteilyn ensikertalaisen näkökulmasta oli mahtavaa, että reissulla oli matkanjohtajana Risteilykeskuksen Petri Sirén, jolle tämä oli jo 106. risteily. Siinä on tullut seilattua maailman meriä ristiin rastiin, ja olikin mukavaa esimerkiksi reissuporukan yhteisten illallisten aikana päästä tenttaamaan Petriä näistä reissuista. Hän oli juuri tullut vuonna 2018 valmistuneelta Celebrity Cruisesin luksusalukselta, Celebrity Edgeltä. Jos kaipaa risteilyltä modernia tunnelmaa ja luksusta, niin tuohon alukseen kannattaa tutustua. Se risteilee niin Karibian alueella kuin Välimerelläkin.

Itse vietin siis ryhmämatkalaisten seurassa illalliset. Luulen, että tämä on monille toimiva konsepti opastetuilla matkoilla – voi viettää omaa aikaa, mutta kokoontua yhdessä illalla syömään. Laivoilla on monia ravintoloita, joten edes yhteiseen ruokailuhetkeen ei ole pakko osallistua, jos se ei tunnu omalta. Mielestäni laivan pääruokasali oli todella kaunis, ja illallistin siellä yhdessä muiden kanssa enemmän kuin mielelläni.

Karibian aurinkoon

Karibian alueeseen kuuluu yhteensä tuhansia saaria. Karibiaa ei siis ole mahdollisuutta ottaa haltuun kokonaisuutena yhdellä reissulla. Yhden risteilyn aikana pääsee kuitenkin parhaimmillaan näkemään monia eri kohteita. Pohjois-Amerikan ja Etelä-Amerikan väliin jäävä Karibia on yksi maailman suosituimmista alueista matkailijoiden keskuudessa.

Ilmasto on ihanteellinen, mutta kääntöpuolena on kuitenkin se fakta, että alueella saattaa esiintyä hirmumyrskyjä kesällä ja syksyllä. Risteilyllä ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että laiva ohjattaisiin yhtäkkiä keskelle myrskyä, sillä samaan aikaan, kun yhdellä alueella on myrsky, on toisaalla tyyntä ja aurinkoa. Alukset on tehty kestämään valtameriolosuhteita, ja ne ohjataan tarvittaessa pois alkuperäiseltä reitiltään.

Kokonaan oma tarinansa on se, miten paljon vuoden 2017 Irma-myrsky teki tuhojaan Karibialla. Osa saarista toipuu myrskystä osittain edelleen, ja on tärkeää, että matkailijat eivät hylkää aluetta, jossa tursimi on tärkeä elinkeino. Useimmiten vaarallisin sääilmiö Karibialla on kuitenkin aurinko, jolta kannattaa ehdottomasti suojautua asiallisesti. Aurinkorasvan sijaan kotiin kannattaa jättää maastokuvioiset vaatteet, sillä niiden käyttö on siviileiltä kielletty monissa Karibian maissa.

Useimmilla Karibian saarilla käy maksuvälineenä Yhdysvaltain dollari. Tämä pätee etenkin tunnetuimmilla turistialueilla. Karibian-risteilyllä ei siis tarvitse huolehtia siitä, että tarvitsisi vaihtaa etukäteen montaa eri valuuttaa. Käteisen vaihtaminen kannattaa kuitenkin hoitaa ennen risteilyalukseen hyppäämistä, sillä risteilijöiden automaatista rahaa nostaessa kulut eivät ole kovin matkustajaystävällisiä.

Muiden näkemyksiä Karibian-risteilyistä

Suomalaiset matkabloggaajat ovat vuosien saatossa tehneet paljon Karibian-risteilyitä ja myös kirjoittaneet niistä hyviä artikkeleita. Oma risteilykuumeeni ei ainakaan ole laantunut lueskellessani näitä postauksia. Luulen, että nämä kirjoitukset itse asiassa ovat osasyy siihen, että itsekin olen alkanut innostua risteilyistä enemmän.

Suosittelen esimerkiksi näitä postauksia, mikäli olet lähdössä risteilemään:
Kohteena maailma: Karibian risteilyn ABC-opas
Palmuasema: Pakkauslista Karibian risteilylle
Lähdetään taas: Karibian risteilyt

Edellinen
Edellinen

Wynwood – katutaiteella koko maailman tietoisuuteen